top of page

Nyheter

RiS 99:e årsmöte genomfört

Nya kängor till Försvarsmakten

Under den gångna hösten har FMV medverkat i Försvarsmaktens arbete för att snabbt öka tillgängligheten och möta behovet av personlig utrustning för värnpliktiga.

”Ryktet om min död är starkt överdrivet” – Stridsvagnen

Saxat från Kungliga Krigsvetenskapsakademien. Av Ulf Henricsson

Saab får order på mobilt luftvärnssystem från FMV

FMV och Försvarsmakten kommer att använda systemet för två olika konfigurationer, som båda integreras på bandvagnen BvS10, för att vidare definiera Sveriges framtida behov av mobilt luftvärn.

Samverkan med RNS

FMV levererar trupptransportpansarterrängbil till Försvarsmakten

Vid en ceremoni på Kvarn den 26 oktober lämnade FMV över en förserie på 20 nya trupptransportpansarterrängbilar, Patgb300A, till Försvarsmakten.

– Det är med stolthet vi lämnar över det här efterlängtade fordonet till Försvarsmakten, säger Johan Lampinen, chef pansarterrängbilar, FMV verksamhetsområde armé.

Förprojektering för ersättningsanskaffning av stridsfordon

FMV har tecknat kontrakt med BAE Systems Hägglunds AB för att genomföra en förprojektering gällande ersättningsanskaffning av stridsfordon. Värdet på kontraktet är 36 miljoner kronor.

FMV tecknar kontrakt om omfattande uppgradering av stridsvagn 122

På uppdrag av Försvarsmakten har FMV signerat kontrakt med KMW till ett värde av cirka 3,5 miljarder kronor. Detta för att påbörja den mest omfattande uppgraderingen av stridsvagn 122 sedan vagnarna anskaffades i början av 2000-talet. Kontraktet innehåller renovering och modifiering av 44 vagnar.

FMV tecknar kontrakt på 48 Archerpjäser

FMV har tecknat kontrakt med BAE Systems Bofors på 48 Archerpjäser till Försvarsmakten. Archer 8x8 är en 155mm Haubits, där det skjutande systemet är integrerat på en lastbil från tyska RMMV. Värdet på kontraktet är fem miljarder kronor och den första leveransen till FMV sker under 2025.

Reservofficerare ska behålla sin personliga utrustning

Det råder brist på personlig utrustning och anställda uppmanas därför att lämna ifrån sig bland annat kängor, regnställ och termosar.

För att säkerställa tillgången på personlig utrustning inför aktuella inryckningstillfällen tas nu krafttag. För att snabbt lyckas förstärka tillgången behöver all anställd personal ta sitt ansvar och bidra”, står det i ett direktiv från Försvarsmakten utfärdat den 24 augusti.

Detta gäller dock inte reservofficerare, enligt brigadgeneral Claes Isoz, Försvarsmaktens logistikchef.

– Det är flera inom Försvarsmakten som har ställt frågor kring vad som gäller för dem som inte dagligen tjänstgör inom Försvarsmakten. Svaret är att alla RO och GSS/T ska behålla sin utrustning, skriver han i ett mejl till tidningen Reservofficeren.

Uttalande av Sveriges nationella säkerhetsrådgivare om det försämrade säkerhetsläget

Sveriges nationella säkerhetsrådgivare Henrik Landerholm, den 13 augusti.

Nordisk stridsuniform

Danmark, Finland, Norge och Sverige startade tillsammans Nordic Combat Uniform-projektet med syftet att upphandla en gemensam nordisk stridsuniform. Efter en omfattande utvärdering med bland annat labb- och användartester skrevs ett ramavtal med den norska leverantören Oskar Pedersen AS.

I uniformssystemet ingår allt från underkläder till ytterplagg i olika konfigurationer. Kamouflagemönstret är det enda som kommer att skilja mellan länderna.

bottom of page