top of page

Musts kryptostrateg får nyckeln till internet

3 nov. 2022

Den 3 november kl 17.00 mottar Pia Gruvö, kryptostrateg vid Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, en av de 14 nycklar som gör att internet fungerar säkert. Detta sker vid en ceremoni i den lilla staden Culpeper utanför Washington D.C.

Att vara nyckelbärare, eller kryptoofficer som det egentligen heter, innebär att man tillhör en ytterst exklusiv skara. Fjorton personer som har handplockats från olika platser i världen har uppdraget att vakta varsin nyckel. Utan dessa nyckelbärare skulle internet sluta att fungera på ett säkert sätt. Pia Gruvö är den enda kvinnan.

– Det är verkligen en ära att utnämnas till kryptoofficer och bli en del av detta meriterade gäng, säger Pia Gruvö som har arbetat med krypto i Försvarsmakten i 34 år.

Två gånger om året kommer hon nu att åka till datacentret i Culpeper med en nyckel och eskorteras genom olika säkerhetszoner för att kunna låsa upp sin box. I lådan finns ett smartcard som tillsammans med de andra kryptoofficerarnas smartcards används för att skapa nya digitala nycklar.


Så vad handlar det om?

Tack vare domännamnssystemet DNS, som kan beskrivas som internets telefonkatalog, behöver man inte komma ihåg rena IP-adresser. Istället kan man använda domännamn, som är betydligt enklare, till exempel forsvarsmakten.se. För att säkerställa att domännamn inte pekar på fel IP-adress finns ett säkerhetssystem, DNSSEC, som skyddas av krypteringsnycklar. Systemet finns till för att försvåra manipulation av den information som trafikerar DNS. Nyckelceremonins syfte är att förnya krypteringsnycklarna som skyddar DNSSEC.

Pia Gruvö ersätter svenska IT-pionjären Anne-Marie Eklund Löwinder som går i pension efter tolv år som kryptoofficer. 


bottom of page