top of page

FMV tecknar kontrakt om omfattande uppgradering av stridsvagn 122

10 okt. 2023

På uppdrag av Försvarsmakten har FMV signerat kontrakt med KMW till ett värde av cirka 3,5 miljarder kronor. Detta för att påbörja den mest omfattande uppgraderingen av stridsvagn 122 sedan vagnarna anskaffades i början av 2000-talet. Kontraktet innehåller renovering och modifiering av 44 vagnar.

– Stridsvagnar kommer att vara ryggraden i arméns brigader för lång tid framöver, det är en slutsats vi kan dra av det pågående kriget i Ukraina. Beställningen vi nu lägger på KMW innebär en avsevärd modernisering av vår stridsvagnspark och förlänger vagnarnas livslängd åtminstone in på 2030-talet, säger Jonas Lotsne, chef FMV verksamhetsområde armémateriel.


Uppgraderingen omfattar bland annat utbyte av i princip samtliga elektroniska komponenter i vagnen så att systemet likriktas med övriga moderna Leopard 2, ny kanon i kaliber L55 med större möjlighet att programmera ammunition, nya mörkersikten för skytt och vagnchef samt mörkerkörningskamera till föraren och slutligen nytt bandaggregat, inklusive band.


Leveranser till Försvarsmakten kommer att ske med start 2026. Vagnarna kommer benämnas stridsvagn 123A.

bottom of page