top of page

FMV lämnar över sista eldenheten i Luftvärnssystem 103

16 dec. 2022

FMV har lämnat över den fjärde och sista eldenheten i Luftvärnssystem 103, Patriot, till Försvarsmakten. Överlämningen gjordes vid Lv6 i Halmstad ett år efter att den första eldenheten lämnades över.

– Det är fyra år sedan FMV beställde Patriotsystemet av den amerikanska staten. Att vi på den här tiden har levererat ett helt nytt luftvärnssystem som Sverige inte har haft förut är väldigt snabbt jobbat, jämfört med hur lång tid liknande projekt brukar ta. Vi har dessutom hållit både tidplan och budget, säger Christer Mellgren, FMV projektledare.

Luftvärnssystem 103 är ett avancerat luftförsvarssystem som klarar att bekämpa mycket snabba ballistiska missiler, kryssningsrobotar och flygplan. I de fyra eldenheter som FMV nu levererat ingår även stridsledningscentral, spanings- och eldledningsradar, elverk och lavetter. Till materielen hör även de fordon som bär de olika komponenterna och de två typer av robotar som systemet avfyrar.– Enligt den ursprungliga planen skulle vi lämna över den sista eldenheten till Försvarsmakten nästa år. Men det förändrade omvärldsläget gjorde att vi lade i en högre växel och kunde leverera den redan i år, säger Christer Mellgren.


Utbildning och underhåll

Patriotsystemet, som tillverkas i USA, är helt nytt för Försvarsmakten och Lv6. Därför har ett team från den amerikanska staten och industrin funnits på plats i Halmstad det senaste året för att utbilda svenska armén i det nya luftvärnssystemet.– De har börjat åka hem nu, men några är kvar under nästa år också för att hjälpa Lv6 med utbildning och underhåll, så att Försvarsmakten kommer igång på bästa sätt med systemet.Nu återstår det bara att leverera viss reservmateriel som är leveransförsenad från USA. Det sker under nästa år. Efter det avslutas FMV:s anskaffningsprojekt och övergår till ett vidmakthållandeprojekt.


– Vi är ett väldigt bra gäng som jobbat tajt ihop, så det är lite vemodigt att det tar slut om några månader. Men det känns roligt att vi avslutar projektet med att leverera före tidplan, säger Christer Mellgren.

bottom of page